Nieuws

Voetbalhistorie van de toekomst

Annina Romita
Een van de mooiste tribunes van Twente staat in Hengelo. Hij dateert uit 1932, de tijd van het stopperspilsysteem. Van kanthalfs, rechtsbinnens en de mars Koning Voetbal. Hij is van hout, uiteraard, en oogt een beetje Engels, net als dat andere voetbalrelict uit Twentse voetbalhistorie: de oude tribune van Heracles aan de Bornsestaat in Almelo. Beide hebben een identieke, inmiddels klassieke vorm, met een overkapping van houten spanten, kleedkamers onder de zitplaatsen en een tunnel het midden die toegang geeft tot het veld.

Dat hij er nog staat, de historische tribune van VV Hengelo, is een klein wonder. Toch heeft hij inmiddels een concurrent. Aan de andere kant van de stad, daar waar de oude rivaal Tubantia tegenwoordig zijn wedstrijden speelt, staat sinds kort een bouwwerk dat op een eigentijdse manier net zo klassiek is als de nostalgische tribune van die andere vereniging in Hengelo.

Bouw
De bouw ervan had nogal wat voeten in de aarde. Vooral de financiering was een probleem. Onder meer via de verkoop van grond ten behoeve van huizenbouw werd uiteindelijk het geld gevonden om de ambitieuze plannen werkelijkheid te laten worden.

Fons Nijland
Op basis van een ontwerp van stadgenoot Fons Nijland verscheen een voetbalbolwerk waarin op een slimme maar tegelijk ook voor de hand liggende manier de voornaamste functies van een voetbalclub onder één dak werden gebracht.

Oervorm
In de tribune van Tubantia is nog altijd de oervorm herkenbaar: zitplaatsen onder een overkapping, kleedkamers, tunnel. Nieuw is echter de combinatie met een clubhuis en zelfs een ruimte voor een praktijk voor fysiotherapie direct naast de ingang. Waar die ingang zit, zal geen mens ontgaan. Een felrode lijst (de kleuren van de club) markeert de plek waar je binnenkomt. Je kunt er rechtdoor lopen naar het veld of opstijgen naar het chique grandcafé met aanpalende bestuursruimte dat het hart vormt van het gebouw.

Foto's
Mooi in het interieur is de muur met historische foto’s boven de glaswand met uitzicht op het voetbalveld beneden. Foto’s waarin het verleden herleeft: de succesvolle elftallen van vroeger, de clubiconen, het krantbericht waarin melding wordt gemaakt van een historische overwinning op Heracles.

Combinatie van materialen
Mooi is ook de combinatie van materialen: het metaal van de overkapping, de grote rode lampen in het interieur , de grote, gekromde dakspanten, het vele glas en de bakstenen wand aan de voorgevel.

Voorlopig ligt het gebouw nog enigszins eenzaam te midden van de gedeeltelijk nog onttakelde velden. Nog zonder het patina van de geschiedenis en de herinneringen die er ongetwijfeld zullen komen: buiten op het veld, de plek waar het echte verhaal van een voetbalclub wordt geschreven.

Bron: Tubantia

Lang zult u wonen!

Ben je tevreden met het huis waar je nu woont? Woon je met plezier in je buurt? Natuurlijk wil iedereen graag in een leuke buurt in een mooi, comfortabel en veilig huis wonen! Lang zult u wonen geeft tips om zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen waar je nu woont!

Woningaanpassingen voor elke levensfase
Je woonsituatie kan snel veranderen! Je past je huis aan met een kinderkamer hier en een speelhoek daar, je draait de deurklink om, zodat kinderen niet zomaar weg kunnen lopen, je plaatst thermosstatische mengkranen zodat niemand zich kan verbranden aan heet water. Kinderen worden groter en vervolgens zelfstandig en gaan ook het huis uit! Daar zit je dan, onderhand wat ouder geworden en wellicht wat minder mobiel. Je komt erachter dat enkele hulpstukken in huis geen overbodige luxe zijn! Een beugel bij het toilet, extra trapleuning en antisliptegels in de badkamer. Langzamerhand word je toch ouder en vormen ook de drempels in huis een obstakel voor zowel de vakantiekoffer als ook de rollator of zelfs rolstoel. Het klinkt logisch om het huis mee te laten veranderen met een veranderende gezinssamenstelling of werksituatie. Toch lijkt het er op dat met het ouder worden het huis niet makkelijk mee verandert. Het zijn vaak zaken waar je pas aan denkt als het je ongemak brengt of het onveilig wordt, terwijl het eigenlijk veel handiger is om dergelijke woningaanpassingen in een eerder stadium door te voeren wanneer je een keer opnieuw gaat inrichten of een wat grotere verbouwing laat doen.

Lang zult u wonen!
In de eigen woning blijven wonen en je eigen woning aanpassen is voor velen de gewenste oplossing. Hiervan zijn verschillende mogelijkheden in verschillende prijsklassen. Wij als 'Buro Fons Nijland' wil iedereen hiervan bewust maken en hoopt samen met 'Lang zult u wonen' opdrachtgevers te kunnen activeren in het doen van woningaanpassingen om de woning toegankelijker, veiliger en comfortabeler te maken.

Voor meer informatie www.langzultuwonen.nl

CPO

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bestaat uit een groep van particuliere opdrachtgevers welke het initiatief neemt om een project op te richten in de vorm van bijvoorbeeld een rijwoning of reeks vrijstaande of geschakelde woningen. Deze groep particulieren zal als ontwikkelaar op zoek gaan naar een locatie (eventueel aangewezen door gemeente), ontwerpende partij, bouwbegeleider en aannemer. Door deze constructie is het mogelijk een betaalbare woning op maat te realiseren. Wij hebben als ontwerpende partij al enige CPO projecten met succes mogen afronden.

Aantrekkelijk voor starters
Juist voor de starters biedt CPO een unieke kans in de huidige woningmarkt. Door eventuele subsidies en lage ontwikkelkosten zullen voor deze groep woningen veel goedkoper uitvallen. Tevens zijn dergelijke mogelijkheden natuurlijk ook zeer interessant voor doorstromers en senioren met behoefte aan een woning op maat. Maak vrijblijvend een afspraak bij ons voor een ontwerp van een CPO project op maat.

Klik hier voor de video: 'Wat is CPO (Zelfbouw)?'

Fons Nijland 1985 - 2010

Verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis

Vind ons op Facebook